Lama Lopon Tsechu Rinpotje (1918-2003)

Lopon Tsechu Rinpotje

Ovenstående billede er taget i Knuthenborg dyrepark på Lolland i 1987. De få tilstedeværende modtog belæringer på mahamudra (det højeste syn), som Rinpotje spontant ønskede at give. Desuden ønskede Rinpotje, at besøge dyreparken for at velsigne, og sprede gode ønsker for de mange forskellige dyrearter der lever her.

Rinpotje blev født i 1918 i Bhutan, og som ganske ung blev han munk i det største bhutanesiske kloster (Phunaka Dzong). Alle i Rinpotjes familie var meget aktive indenfor den buddhistiske lære. 

Mens Rinpotje endnu var en lille dreng, udbrød der en voldsom pest i Bhutan, hvilket forårsagede at 20 medlemmer af Rinpotjes familie døde. For at sikre sine børn valgte Rinpotjes mor at flygte væk fra Bhutan. Dette bragte Rinpotje, hans yngre søster og mor ud på en særdeles farefuld rejse til fods mod Nepal.

Ved ankomsten til Nepal mødte Rinpotje sin onkel, Drukpa Sherab Rinpotje. Han var i sin tid en af de mest berømte buddhistiske mestre, og blev ligeså Rinpotje's rodlama. I de efterfølgende år udførte de adskillige meditative tilbagetrækninger sammen. Disse fandt oftest sted i fjerne bjergområder af Nepal, på særlige steder, velsignet af store meditationsmestre som eksempelvis Tibets største yogi, Milarepa (1052-1135).

Drukpa Sherab Rinpotje døde da Rinpotje var 28 år gammel. Herefter tilbragte Rinpotje megen tid i Kathmandu, hvor han var travl med at videreføre det åndelige og administrative arbejde for en række klostre, som hans onkel havde efterladt sig. 

På en rejse til Bhutan i 1944, mødte Rinpotje for første gang den 16. Gyalwa Karmapa. De fik øjeblikkeligt et tæt bånd, og Karmapa gav Rinpotje overførelser af de vigtigste belæringer indenfor Karma Kadjy linjen. Karmapa udtalte følgende om Rinpotje: "Hvis jeg er Buddha, er han Ananda". Ananda var Buddha's nærmeste elev.

Udover overførelserne modtaget fra Karmapa, modtog Rinpotje ligeså belæringer og instruktioner fra en række højt anerkendte lamaer indenfor de tre øvrige linjer (Gelug, Sakya, Nyingma) af tibetansk buddhisme. 

Den nepalesiske konge og regering udnævnte i begyndelsen af 1980'erne Rinpotje, som ansvarlig for den buddhistiske aktivitet i Nepal. Dette betød eksempelvis at Rinpotje var ansvarlig for fordeling af offentlige midler blandt de cirka 2000 klostre i Nepal. Rinpotje har desuden brugt megen tid og energi på at hjælpe eksisterende klostre samt rådgivet ved etablering af nye. Rinpotje besad denne position i mere end 20 år. 

Rinpotje aflagde sit første besøg i vesten inklusiv Danmark i 1987, og etablerede her meget nære kontakter. Siden da rejste Rinpotje utrættelig i både Vest- og Østeuropa, Amerika og Australien. Overalt gav Rinpotje gavmildt belæringer inklusiv utallige indvielser. Sideløbende opførte Rinpotje ligeledes omkring 20 stupaer i den vestlige verden. På baggrund af mange invitationer spredte Rinpotje ligeledes Buddhas lære i mange lande i Asien. 

På grund af sin travle aktivitet var det først i 1993, at Rinpotje startede opførelsen af sit eget hovedkloster, "Buddha Dharma Center". Det er smukt beliggende i nærheden af Swayambounath stupaen i Kathmandu i Nepal. Rinpotje's ønske bag dette projekt var at etablere et kloster for sine lama'er og munke, og samtidig et sted, hvor hans vestlige elever kunne besøge ham og modtage belæringer. Klosteret er opført i en betagende smuk traditionel bhutanesisk stil, og blev officielt indviet med overværelse af den nepalesiske konge i 1997. 

Af Rinpotjes sidste omfattende projekter kan i flæng nævnes; opførelsen af den største stupa i vesten, 33 meter høj i Malaga i Spanien. Opførelsen af oplysnings-stupaen på "Det Kraftfulde Sted" i Danmark, samt en af samme type i Bremen, Tyskland. I Pokhara i Nepal velsignede Rinpotje planerne for konstruktionen af et stort kloster i samme stil som "Buddha Dharma Center" i Kathmandu. Stedet i Pokhara skal desuden fungere som institut for studier indenfor tibetansk og vestlig medicin.

Rinpotje døde den 10 juni 2003, på det internationale hospital i Bangkok. 
Alle Rinpotjes projekter er blevet ført videre, og netop det var et af Rinpotjes største ønsker.

Må Rinpotjes strålende aktivitet være til evig inspiration for alle levende væsner. 


 
Tilbage